Meksikoon sukeltamaan osa 2. Maailman toiseksi suurin koralliriutta

07.04.2018

Merisukellus- ja snorklausparatiisi Cozumel upeine hiekkarantoineen sijaitsee aivan Riviera Mayan läheisyydessä

Maailman toiseksi suurin koralliriutta, Mesoamerikan riutta jatkuu eloisana ja lajistoiltaan runsaana Cozumelin saarelle. Riutalla on ihan omanlaisensa lajisto koralleja ja yli kaksisataa kalalajia. Saari on osa riuttaa joten sieltä on vaivatonta päästä sukeltamaan ja snorklaamaan. Saari lienee maailman suosituimpia sukelluskohteita. Suosiota kuvaa hyvin sekin, että tällä kooltaan 48 km kertaa 16 km kokoiselta saarelta löytyy useita satoja sukellusoperaattoreita. Cozumelilla on virkistyssukelluskohteena pitkät perinteet jo 1950 luvulta lähtien. Cozumelin alueella kuvattiin sukellusaiheisia elokuvia jo tuolloin, ja myös Jacques Cousteu on tuonut Cozumelin upeat rannat ja sukelluskohteet maailman televisioruutuihin. Cozumelin menestystä noista virkistyssukelluksen varhaisista vuosista lähtien selittää elokuvien lisäksi lyhyt matka virkistyssukelluksen alkulähteiltä Yhdysvalloista.

Cozumelilla on sukellussaitteja kymmenittäin ja jokunen hylkykohde. Riuttasukellukseen saa mukavasti vaihtelua virtasukelluksilla ja yösukelluksilla. Todella kirkas vesi suosii valokuvaajia. Lisäksi ainakin yksi luolasukellettava cenote löytyy saarelta.

Itselläni on kokemusta Cozumelin riutasta vain muutamien sukellusten verran. Niiden perusteella minulle tuli näkemys, että korallit ja kalaelämä ovat vähemmän värikästä, mutta kaikki on suurempaa kuin esimerkiksi Punaisellamerellä. Koralli on elävää ja monimuotoista, mutta maanläheisissä väreissä. Eläinlajeja on paljon, itse olen nähnyt noilla muutamilla sukelluksilla kilpikonnia, hain, paljon suuria hummereita, rauskuja ja lisäksi useita kalalajeja, joita en osaa nimetä. llman muuta suosittelen, että kannattaa käydä katsomassa, miltä Karibianmeri näyttää pinnan alta, on se omanlaisensa.

Mantereelta Cozumelin saarelle pääsee lautalla Playa Del Carmenista alle tunnissa. Sukeltamaan ja snorklaamaan riutalle pääsee myös suoraan Riviera Mayan rannikolta.