Meksikoon sukeltamaan osa 3. Cavern -sukellus

08.04.2018

Jukatanin niemimaan geologinen erikoisuus, cenotet

Cenote on maan romahduksen aiheuttama, veteen johtava aukko, joita on Jukatanin niemimaalla noin 3000 kpl . Cenoteista pääsee maan alla oleviin vedenalaisiin luolastoihin. Luolia tutkittu ja kartoitettu tuhansia kilometrejä ja edelleen on paljon tutkittavaa jäljellä. Alkuvuodesta 2018 tutkijat löysivät kahden erillisen luolaston välillä yhteyden, jonka johdosta Jukatanin pisin yhtenäinen luolasto on nyt 346 km. Tämä lienee yksi maailman pisimmistä tunnetuista yhtenäisistä luolista.

Luolastot ovat olleet aiemmin veden tason yläpuolella, jolloin niissä on liikkunut ihmisiä ja eläimiä ja niihin on muodostunut tippukivimuodostelmia. Kun vedenpinta on alkanut nousta viime jääkauden jälkeen, luolastot ovat jääneet uudelleen veden alle ja säilyttäneet kätköissään aikalaistemme tutkittavaksi kaikkea, mikä ei maan pinnalla ole voinut säilyä, kuten seinäkaiverruksia, astioita, työkaluja, eläinten ja ihmisten jäänteitä. Alueelta on löydetty joitakin maailman vanhimpia, jopa yli 10 000 vuotta vanhoja ihmisen luurankoja.

Mayan kielellä cenote tarkoittaa "pyhää kaivoa". Ymmärrettävästi niillä on ollut alueen asukkaille suuri merkitys makean veden lähteinä. Cenotien on uskottu olevan myös portti tuonpuoleiseen maailmaan.

Pieniä, suuria, erilaisia cenoteja...

Avovesialueeltaan suurempikokoisissa cenoteissa käy päivittäin paljon uimareita ja snorklaajia. Suosituimmissa paikoissa voi olla laiturit, liukuvaijerit, hyppytasot, aurinkotuolit, matkamuistomyymälät ja tarjolla tuoreista hedelmistä puristettua mehua.


Joissakin cenoteissa on todella laajat cavern-alueet. Cenoteja saattaa olla vaikka kolme peräkkäin, jolloin cavern-alue kattaa kaikkien näiden cenotien päivänvaloalueen. Cenotet ovat pääsääntöisesti melko matalia, joten niissä pystyy OWD-sukeltaja sinkkutankilla tekemään noin tunnin cavern-sukelluksen. Cavern -sukellukselle vaaditaan cenoteissa yleensä opas. Joissakin cenoteissa on pitkälle sisään jatkuvia matalia ilmatiloja, joihin uimarit pääsevät oppaiden ja valojen kanssa. Eräällä kerran meitä kohtasi absurdi näky mainlinella luolasukellukselta palatessa, kun pimeyden keskellä luolan katossa tippukivien joukossa sätkyttelee parikymmentä paria jalkoja.

Cenoteissa on elämää

Tyypillisimpiä cenotien asukkaita ovat pienet putsarikalat ja viiksekkäät mustat kalat, joita kutsutaan myös Cat fishiksi. Joissakin suurissa cenoteissa asuu kilpikonnia. Cenotien rantamilla näkee usein erilaisia leguaaneja ja lintuja. Olemme tavanneet eräässä cenotissa asuvan kiltin pikku alligaattorin. Lepakot tykkäävät asua cenoteissa, joissa on kunnollinen katto. Koska cenote on monen koti, sinne mennessä ei saa laittaa iholle aurinkosuojaa eikä hyönteissuojaa.

Jukatanin cenotet tarjoavat mahdollisesti maailman parhaat cavern -sukelluskohteet

Cavern on alue, jossa päällämme on kattoa, emmekä välttämättä voi joka kohdasta nousta suoraan pintaan. Cavern alue rajoittuu siihen, mihin vielä päivänvalo yltää. Cavern-kurssin käytyäsi osaat toteuttaa Cavern-sukelluksen turvallisesti parisi kanssa, mutta tämän alueen Cenoteissa vaaditaan oppaan mukana olemista. Ymmärtääkseni koko cavern-sukeltamisen käsite ja tarve koulutukselle ovat syntyneet alun perin tämän alueen (ja Floridan?) tarpeisiin. Cavernista on varomattoman mahdollista ja helppoa eksyä luolaan vahingossa. Cenotesta lähtevät luolat ovat aikojen saatossa houkutelleet kohtalokkain seurauksin uteliaita sukeltajia, joilla ei ole ollut tarvittavaa koulututusta ja varusteita. Valistukselle ja valvonnalle on perusteita, muistuttavat harmaantuneet ristit cenotien reunoilla.

Opastetulle Cavern-sukellukselle cenoteen voi kuitenkin oppaan johdolla mennä sukeltamaan jo OWD-luokituksella. Cavern-aluetta kiertää yleensä kiinteä cavern-line, jota oppaan johdolla säntillisessä jonossa seurataan ja näin vältetään vahingossakaan joutumasta luolan puolelle. Riviera Mayan alueella on lähes kaksikymmentä cenotea, joissa voi sukeltaa cavernissa.

Cenotien cavernissa on kaunista. Valot, varjot ja vesi muodostavat uskomattoman hienoja näkymiä.

Cenotessa cavern-alueella yläpuolella voi olla runsaasti ilmatilaa, ikään kuin halleja toistensa jälkeen. Toisinaan ilmatilaa ei ole lainkaan, päivänvaloalue näkyy sivultapäin ja sitten nämä vaihtelevat.

Hallimaisessa cenotessa, jossa katon läpi pääsee auringonvaloa vain ohuena kaistaleena, näky on todella kaunis ja erikoinen. Valon määrä voi olla vähäinen, se on hentoa ja pehmää tai se kohdentuu vain yhteen paikkaan, valaisten sen kuin kohdevalo. Valon kohdatessa veden pinnan, se muuttaa suuntaansa ja valaisee pohjan. Cavernissa on mukava laittaa välillä oma valo pois ja katsella luonnon valoa. On kuin tulisi toisesta maailmasta, kun katsoo cavernin laitamilta avoveteen päivänvalon kajastukseen. Cenoteissa tämän näkymän yleensä aavemaiseksi reunustavat katosta roikkuvat stalaktiitit ja lattiasta kasvavat stalagmiitit. Näiden näkymien hienoutta on vaikea kuvailla sanoin. Vaikeaa se on myös saada valokuvaan toistumaan. Onnitteluni heille, jotka osaavat näitä maisemia kaikkien nähtäville valokuviin ikuistaa.

Cenotien caverneissa, kuten luolissakin pääsee näkemään tippukivimuodostelmien runsauden ja monimuotoisuuden ja seinämistä onnistuu usein löytämään meren elävien fossiileja.

Suolainen merivesi ja makea vesi kohtaavat luolissa ja cenoteissa, jolloin siellä nähdään halocline. Kun lähestyt suolaisen ja makean veden rajaa, vaikuttaa siltä kuin tulisi vedenpinta uudelleen vastaan. Kuin leijuisi veden pinnan yläpuolella. Kun suolainen ja makea vesi sekoittuvat, näkyvyys sumenee. Halocline tulee vastaan eri syvyyksissä, riippuen siitä miten kaukana meren rannasta ollaan. Haloclinen voi nähdä joissakin paikoissa Cavern -sukelluksella.

Koetan olla vastuullinen kirjoittaja ja siksi lisään pienen varoituksen sanasen tekstin loppuun. Cavern -sukellus cenoteissa saattaa olla elämys, joka lähtee viettämään. Kohta voit huomata olevasi Cavern -sukelluskurssilla ja tuota pikaa luolasukelluskurssilla. Ainakin Jannelle kävi juuri niin. Eikä intohimo kiven sisään näytä laantumisen merkkejä.

Miksi Meksikoa sanotaan luolasukelluksen Mekkaksi? Siitä myöhemmin juttusarjan osassa 4.