Meksikoon sukeltamaan osa 4. Luolasukellus

18.06.2018


Alueen geologinen erikoisuus ovat Cenotet, Mayan kielellä "pyhä kaivo". Cenote on maan romahduksen aiheuttama, veteen johtava aukko, joita on Jukatanin niemimaalla noin 3000 kpl . Cenoteista pääsee maan alla oleviin vedenalaisiin luolastoihin. Luolia tutkittu ja kartoitettu tuhansia kilometrejä ja edelleen on paljon tutkimatta.  Luolastot ovat olleet aiemmin veden tason yläpuolella, jolloin niissä on liikkunut ihmisiä ja eläimiä ja niihin on muodostunut tippukivimuodostelmia. Luolastoissa veden alla on säilynyt kaikkea, mikä ei maan pinnalla säily, kuten seinäkaiverruksia, astioita, työkaluja, eläinten ja ihmisten jäänteitä.

Luolat

Luolaa on todella paljon ja ne ovat helposti saavutettavissa, ilman pitkiä välimatkoja.

Luolat ovat kauniita ja erikoisia. Luolamaisemassa on paljon stalaktiitteja, stalakmiitteja ja niistä muodostuneita pylväitä, on vitivalkoista, vaaleata ja tummaa luolaa, suuria, pieniä, sopivia ja ahtaita väyliä. Maisemat vaihtelevat.  Alueella on myös muutamia syviä kraatereita, leveitä ja suoria putkia alaspäin. Kuten esim. Cenote Angelita. Suunnistuksessa ja merkkaamisessa saa olla tarkkana, sillä jumpeja lähtee paljon eri suuntiin ja luolat ovat sokkeloisia. 

Ilmataskut katossa muodostavat heijastavia pintoja, kuin isoja peilejä, jotka on parhaimmillaan kehystetty pienillä ohuilla tippukivillä. Suuremmat peilit muodostavat valoa heijastavia peilisaleja.

Syvemmällä luolissa asuu ympäristöön sopeutuneita erikoisia eliöitä, pikkuisia kaloja ja äyriäisiä. Ne ovat tottuneet elämään luolassa saatavilla olevilla niukoilla ravinteilla ja ilman valoa. Siksi niillä ei ole silmiä eikä pigmenttiä, joten ne ovat aivan valkoisia. Ne ovat eliöitä, joita ei esiinny muualla kuin luolissa. Mutta niitä samoja tai samankaltaisia esiintyy eripuolilla maailmaa luolissa, jotka eivät ole yhteydessä toisiinsa, miten se on mahdollista? Luolassa sisällä elämä käy harvinaiseksi ja sitä onkin mielenkiintoista seurata. En osaa nimetä lajeja, mutta yritän bongata erilaisia, saada kuvaan tai pistän muuten muistiin. Fossiileja luolissa näkee usein. Arkeologiset nähtävyydet ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Erään luolan alussa oli krokotiilin ruokapöytä, aikaa sitten loppuun kaluttuja lehmän luita ja kilpikonnan jäänteitä.

Kaikkiin cenoteihin ei pääse sukeltamaan, koska ne ovat varattu vain uimareille tai sitten arkeologisten kohteiden suojekemiseksi. Joihinkin paikkoihin luolasukellukselle vaaditaan opas mukaan. Useimmista paikoista on saatavilla hyvät luola- ja line -kartat. Toisilta sukeltajilta ja sukelluskeskukselta saa lisäksi hyviä vinkkejä paikoista, joihin kannattaa mennä. Maanomistajat määräävät maillaan olevista cenoteista ja keräävät sukeltajilta, umareilta ja snorklaajilta pääsymaksun. Sukeltamisesta maksu on yleensä noin 10-15 € henkilöltä.

Ympäristö

Luolien sisäänmenoalueet, cenotet ovat myös todella vaihtelevia ympäristöltään ja välillä hyvin eksoottisia. Joskus cenotet ovat todella kansoitettuja, joskus niissä ei ole koko päivänä ketään muita. Cenotet vaihtelevat suosituista, kaikilla mukavuuksilla varustetuista uima- ja snorklaus cenoteista muutaman metrin kokoisiin "kuralätäköihin". Joskus olen joutunut vähän keräilemään itseäni mennäkseni melko pitkällä viidakossa sijaitsevaan hylätyn oloiseen lepakoiden täyttämään luolaan. Aina näissä luolakohteissa on ollut kuitenkin vähintään portaat, kiipeilyä ei ole tarvinnut koskaan harrastaa. Siinäkin mielessä ovat helposti saavutettavissa ja yleensä kävelymatka autolta on lyhyt. Calaverassa vesi on muutaman metrin matalammalla cenoten reunaa, josta joutuu hyppäämään. Mutta painovoima vie, kyllä se alaspäin menee. Mielestäni viehättävimmät ja ympäristöltään mielenkiintoisimmat Cenotet ovat olleet maatilojen "rancien" pihoissa. Ranceilla oli mukava bongailla hedelmäpuita ja pensaita, joista löytyy itselle ennestään vain kaupasta tuttuja hedelmiä, ai näinkö nämä kasvavat? Ja parhaimmillaan siellä voi nähdä muutenkin sitä tavallista meksikolaista elämänmenoa. Esimerkiksi cenote Chan Hol on melko huomaamaton vajoama perheen puutarhan reunalla.

Mitä maksaa?

Majoitus kannattaa valita sukelluspaikkojen eli Tulumin lähiseutuvilta. Majoitusvalikoimaa on luonnollisesti yksinkertaisista asunnoista huippuresortteihin ja kaikkea siltä väliltä. Asumisen valinnalla voi vaikuttaa eniten matkan kustannuksiin. Pakettimatkojen hinnat, lento ja majoitus kahdeksi viikoksi, ovat makseneet alkaen 1100 €. Pelkät lennot hyvissä ajoin ostettuna siinä 800 € luokkaa. Hinnat vaihtelevat tietysti vuodenajan mukaan ja sen mukaan, kauanko etukäteen lennot hankkii. Äkkilähtölentoja on näyttänyt olevan siinä 300 € hintaan, jos pystyisi sellaisia hyödyntämään.

Itse sukeltaminen näin omatoimisesti maksoi viimereissulla noin 36 e päivä. Sisältäen pullojen vuokran, Nitroxin, varusteidensäilytyksen ja Cenotejen pääsymaksut. Auton vuokrauskulut tulevat tietysti vielä lisäksi.

Me olemme tehneet kolme kahden viikon luolasukellusreissua Meksikoon. Sukelluspäiviä on lomaan sisältynyt 10-11. Luolat ovat pääsääntöisesti matalia 5 -20 m, jolloin sukelluksille saa mittaa ihan mukavasti. Joitakin syvempiäkin paikkoja löytyy. Yksillä tuplilla on yleensä menty ja tehty kaksi sukellusta. Kohteet ovat melko matalia, joten pari tuntia on tullut sukellusaikaa päivässä joskus jopa kolme. Vesi on ympärivuoden noin 25 asteista, joten kylmyyskään ei rajoita sukelluksen pituutta.

Parasta sukeltamisen 

vapaus

Minusta ihan parasta Meksikossa sukeltamisessa on niiden kohteiden hienouden ja monipuolisuuden lisäksi sukellusten suunnittelemisen ja toteuttamisen vapaus.

Kun otamme omat luotetut sukellusvarusteet Suomesta mukaan, paikan päältä vuokraamme pullot nitroxilla. Käymme noukkimassa pullot kyytiin ja ajelemme omaan tahtiin itse valitsemaamme kohteeseen ja sukellamme ilman aikatauluja ja kiirettä.

Cenotet ympäristöineen ovat välillä tutkailemisen arvoisia. Voidaan pysähdellä katsomaan valmiiksi seuraavan päivän kohteita, syömään tai muuten vain, ei tarvitse katsoa kelloa. Illaksi viemme pullot täyttöön ja aamulla uudestaan. Ja toisaalta jos siltä tuntuu, voidaan tutkia saman cenoten lähtöjä paikkaa useampaan kertaan. Esimerkiksi Tajma Ha:ssa Chinese gardeniin löytäminen vaati useamman sukelluksen. Mutta kannatti :)

Yleensä, kun lähtee jonnekin toisaalle maailmaan sukeltamaan, sukeltaminen ja retket ja matkat uudessa ympäristössä ovat järjestettyjä ja aikataulutettuja ja mennään sinne, minne joku muu päättää ja muiden aikataulujen mukaan.

Ja tosiaan, jos sukeltaessa on kulunut puolipäivää, on vielä se toinen puolipäivää aikaa tutustua siihen kaikkeen muuhun eksotiikkaan, mitä Meksiko tarjoaa. Näin ainakin meidän lomat ovat kuluneet, eikä sukellusvälipäivä ole paljoa pidetty. Toki jos haluaisi urakoida, olisi mahdollista käydä täyttämässä pullot uudelleen ja jatkaa vielä iltapäivällä toiset pari sukellusta. 

Ehdottomasti suosittelen :)