Meksikoon sukeltamaan osa 1.

02.04.2018

Teen pienen juttusarjan siitä, mikä Meksikoon vetää sukeltamaan. Sukelluskohteet ovat maailmanluokan huippua ja lisänä Meksikon eksoottinen kulttuuri, historia ja luonto.

Meksikon itärannikolla, Jukatanin niemimaalla, Cancunista etelään sijaitsee alue, jota kutsutaan Riviera Mayaksi. Alue käsittää reilun 300 km Karibianmeren rannikkoa Puerto Moreloksesta Punta Alleniin.

Alueella on valtavan monipuoliset sukellus- ja snorklausmahdollisuudet runsaslukuisissa cenoteissa ja luolissa, Karibianmeren rannikolla ja läheisen Cozumelin saaren koralliriutoilla. Nähtävää ja koettavaa löytyy kaiken tasoisille sukeltajille. Niistä enemmän osassa 2. Maailman toiseksi suurin koralliriutta, osa 3. Cenotet ja cavern-sukeltaminen ja osassa 4. Luolasukeltamisen Mekka.

Tämä ensimmäinen osa käsittelee enimmäkseen sitä kaikkea muuta, kuin sukeltamista.

Taivaan alku

Riviera Maya tarjoaa luonnosta kiinnostuneelle matkailijalle eksoottista nähtävää ja koettavaa. Koko rannikkoa ei ole täyteen rakennettu ja sieltä löytyy vielä asumattomia ja koskemattomia rantoja, esimerkiksi alueella runsaasti esiintyvien kilpikonnien pesimisalueiksi. Yukatanilla on useampia luonnonsuojelualueita. Sian Ka'an on yli 5000 neliökilometrin kokoinen luonnonpuisto, joka käsittää koko Riviera Mayan eteläosan. Sian Ka'an on UNESCOn maailmanperintökohde, jossa asuu lähes 400 lintulajia ja toistasataa nisäkäslajia.

Sian Ka'an alue koostuu troppisesta metsästä, mangrovemetsistä, laguuneista, makean veden, murtoveden ja meriveden alueista ja riutoista ja siellä elää toistatuhatta eri kasvia. Alueella elää mm. krokotiileja, kilpikonnia, manatteja, jaguaareja, flamincoja, tukaaneja, oselotteja, tapiireja, apinoita ja satamäärin muita eläimiä. Sian Ka'anin alueelta löytyy myös Maya kulttuurin jäänteitä ja cenoteja, joita vasta tutkitaan. Sian Ka'an nimi tarkoittaa Mayan kielellä taivaan alkua.


Yöelämää ja kaupungin hulinaa löytyy joka lähtöön Playa del Carmenista. Playa del Carmenissa on myös loputtomat shoppailumahdollisuudet. Meksikolaiset käsityöt ovat taidokkaita ja taide on värikästä. Tulumissa elämänmeno on paljon rauhallisempaa.


Punta Allen. "Planeta limpio, Planeta sano"
Punta Allen. "Planeta limpio, Planeta sano"


Riviera Mayan alueelta löytyy myös pieniä meksikolaiskyliä, esimerkiksi kalastajakylä Punta Allen elää elämäänsä vielä varsin rauhassa muulta maailman menolta Sian Ka'anin eteläkärjessä.

Punta Allenissa saadaan sähköä kahdesti päivässä, generaattorilla.


Yukatanin alueella on todella mielenkiintoinen ja värikäs historia, johon kannattaa tutustua. Mayojen jalanjäljille pääsee vierailemalla raunioilla ja ottamalla opastuksen. Museoraunioita ylläpitää valtio ja pääsymaksut ovat edulliset, englanninkielisen opastus on yleensä saatavilla. Kuulisimmille Chitzen Itzan raunioille ajalee rannikolta muutaman tunnin. Rannikon tuntumassa on vierailemisen arvoiset rauniot Tulumissa ja vajaan tunnin matkan päässä Cobassa. Pienempiä museoraunioita on Xel-Ha:ssa ja Muyilissä. Rauniota on alueella niin paljon, että pienempiin yksittäisiin rakennelmiin voi törmätä lähes missä tahansa. Sukelluksilla Cenoteissa tai luolissa arkeologisia jäänteitä on harvinaista, mutta mahdollista nähdä. Sen sijaan fossiileja näkee runsaasti. Koko rannikko on ollut aikaisemmin koralliriuttaa.
Sian Ka'an
Sian Ka'an

Alueella viihtyvät oikein helposti myös sukeltamattomat perheenjäsenet. Jos ranta, meri, luonto tai arkeologia eivät vielä nappaa, alueella on paljon erilaisia huvipuistoja, vaijeriliukuja, mönkijä-, jeeppi- ja bussisafareita, kuivaluolaretkiä, eläinreservaatteja ja maailmanluokan show meininkiä, kuten esimerkiksi Cirque du Soleil. Riviera Mayalla vierailee vuosittain nelisen miljoonaa matkailijaa, joten viihdykettä löytyy taatusti joka lähtöön.  

Itse tutkimme ympäristöä omatoimisesti vuokra-autolla, mutta kaikki kohteet ovat helposti saavutettavissa hyppäämällä suoraan hotellilta järjestetyille retkille. Matkanjärjestäjät järjestävät retkiä kuljetusten ja opastusten kanssa kaikkiin mahdollisiin kohteisiin.

Lisään tänne vielä yhden syyn, miksi matkustaa Meksikoon. Tätä ei tarvitse selittää: meksikolainen ruoka.

Sitten niihin monipuolisiin sukellusmahdollisuuksiin. Sukellettavaa on monipuolisesti kaiken tasoisille sukeltajille. Niistä seuraavassa teksissä: osa 2. Maailman toiseksi suurin koralliriutta.

Sian Ka'an
Sian Ka'an